Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Shkencetaret zbulojne nje toke te re identike me tonen e quajne “Kepler-186F”

Filed under: Shkenca |

Kepler186f

Kepler Space Telescope i NASA-s kohët e fundit zbuloi një planet TOKE ne një yll brenda zonës së banueshme të galaktikës sonë. Kepler-186f është rreth 500 vite-dritë nga Toka në konstelacionin Mjellma.
Zona e banueshme, e njohur gjithashtu si zonë bjond, është rajoni përreth një ylli brenda të cilit objektet planetare me presion atmosferik të mjaftueshme mund të mbështesë uje të lëngët në sipërfaqe të tyre. Ndërsa ajo ka qenë vlerësuar se ka të paktën 40 miliardë planetë Earth-sized orbital në rrugen e qumeshtit tonë,Përveç Kepler-186f, ka 4 planete të tjera ne orbitë një yll pranë brenda sistemit Kepler-186f. Çfarë kjo do të thotë është se në qoftë se yll aty pranë në këtë planet është i ngjashëm me Diellin tonë, atëherë probabiliteti i jetës në këtë planet në mënyrë eksponenciale rritet.
“Ne e dimë vetëm një planet ku ekziston jeta – Tokë. Kur ne po kerkojme për jetë jashtë sistemit tonë diellor,përqëndrohet në gjetjen planeteve me karakteristikat që imitojnë atë të Tokës, “tha Elisa Quintana, shkencëtare hulumtuese në Institutin SETI në Ames Research Center të NASA-s në Moffett Field, Calif., Dhe autori kryesor i letres të botuar sot në revistën Science. “Gjetja e një planeti të banueshme ne permasa të krahasueshme me Tokëm në madhësi është një hap i madh përpara.”
Ylli afër për Kepler-186f ka gjysmën e masës dhe madhësisë sa sistemi ynë diellor e Diellit dhe vetëm merr një të tretën e energjisë që kemi marrë nga Dielli ynë Kepler-186f orbita yllin e saj një herë në çdo 130 ditë.