Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Italia gjobit rëndë Apple dhe Samsung: Ngadalësuan modelet e vjetra

Filed under: Informatikë dhe Internet,Shkenca |

Autoriteti i Konkurrencës në Itali ka njoftuar këtë të mërkurë gjobitjen e dy kompanive më të mëdha të telefonëve celularë në botë Apple dhe Samsung, respektivisht me 10 milionë euro dhe 5 milionë euro, për shkak të “vjetërimit të planifikuar” të “smartphone”-ve të tyre.Vendimi besohet të jetë i pari që merret kundër prodhuesve, pas akuzave globale se kompanitë inkurajojnë enkas përditësime të sistemeve operative për telefonët e vjetër, të cilat më pas i ngadalësojnë ato, e rrjedhimisht inkurajojnë përdoruesit të blejnë aparate të reja.Një hetim i ndërmarrë nga Autoriteti Antitrust zbuloi se “Apple dhe Samsung implementuan praktika të pandershme tregtare”, siç lexohet në komunikatë.Përditësimet e sistemeve operative “shkaktuan keqfunksionime serioze dhe reduktuan ndjeshëm performancën, duke e bërë edhe më të nevojshme zëvendësimin e telefonëve”.

Samsungu ka njoftuar klientët e tij, që kanë në përdorim një “Note 4”, të instalojnë versionin e ri të sistemit operativ të Androidit (të zotëruar nga Google) që përshtatet me “Note 7”, por që modelet e vjetra i ngadalësonte së tepërmi.Ngjashëm me të, Apple ka njoftuar përdoruesit e “iPhone 6” të instalojnë sistemin e operimit të dizenjuar për “iPhone 7”, duke shkaktuar kështu probleme për ata që kanë modelet më të vjetra.Apple fajësohet gjithashtu për dështimin në informimin e klientëve mbi karakteristikat “thelbësore” të baterive prej litiumi të telefonëve të tij, përfshi këtu jetëgjatësinë mesatare dhe sesi ta zgjasësh këtë jetëgjatësi, gjë që u reflektua edhe në gjobën më të rëndë.Autoriteti italian i Antitrustit hapi hetimin në janar, pas ankesave të klientëve.