Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

20 fakte interesante rreth tokes dhe sistemit tone diellor (foto)

Filed under: Shkenca |

planet-1-696x435Nëse ju vrojtoni yjet që mund të shihen më sy të lirë, ata ose janë shumë afër me planetin tonë ose përmasat e tyre janë gjigande. Imagjinoni rëndësinë e planetit tonë në univers, sesi mund të duket Toka nga një planet ose galaktikë tjetër.Për të krijuar një ide sesa të rëndësishëm jemi ne në univers shikoni 20 imazhet e mëposhtme dhe do kuptoni parëndësinë tonë në univers.Kështu që mund të merrni një ide më të mirë sesa të parëndësishëm jemi ne, sa larg kemi ardhur për të kuptuar ekzistencën tonë dhe si dukemi në zbrazëtinë e pafundme të universit.
1-Toka ku jetojmë.
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_10
2-Ja vendodhja e Tokës në sistemin tonë diellor
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_05
3-Kjo është distanca (në shkallë) 384,400 km mes Tokës dhe Hënës. Mendoni se nuk është shumë larg?
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_16
4-Mendoni përsëri. Ju mund krahasoni çdo planet në sistemin tonë diellor në atë distancë.
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_03
5-Dhe kjo shenjë e vogël e gjelbër është Amerika e Veriut nëse ajo do të ishte në Jupiter.
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_14
6-Edhe gjashtë Toka së bashku nuk janë asgjë në krahasim me Saturnin.
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_04
7-Ja se si do të dukej qielli nëse Toka do të kishte unazat e Saturnit.
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_12
8-Kjo është kometa 67p, e cila kaloi së fundmi pranë Tokës, por shikoni madhësinë e saj në krahasim me Los Anxhelos.
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_11
9-Kometa nuk është asgjë po të krahasoni planetet me Diellin, shikoni Tokën!
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_01
10-Ja si duket Toka nga Hëna!
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_17
11-Ja si duket edhe nga Marsi!
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_08
12–Ja si duket Toka pas unazave të Saturnit.
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_19
13-Dhe nga Neptuni 4 miliard kilometra larg.
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_09
14-Largësia e Tokës nga Dielli e afruar.
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_02
15-Carl Sagan ka thënë se: Ka më shumë yje në qiell sesa kokrriza rëre në Tokë.
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_13
16-Ja një tjetër vështrim. Ylli më i madh, VY Canis Majoris, është 1000000000 herë më i madh se dielli ynë.
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_06
17-Por kjo nuk është asgjë po ta krahasosh me madhësinë e një galaktike. Në fakt, në qoftë se ju zvogëloni diellin në madhësinë e një qelizë të bardhë gjaku dhe galaktikën tonë duke përdorur të njëjtën shkallë, Rruga e Qumështit do të jetë madhësia e Shteteve të Bashkuara.
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_15
18-Këtu gjendet Toka në galaktikën tonë, Rrugën e Qumështit. (Imazhi është referencë sepse nuk ekziston asnjë pamje e tillë dëri më sot).
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_07
19-Dhe nëse mendoni se Rruga e Qumshtit është tepër e madhe, krahasojeni me galaktikën IC 1011, imagjinoni ndodhet 350 milionë vite dritë larg.
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_18
20-Por le të mendojmë përtej asaj që ekziston. Ne thjesht kemi marrë disa foto nga teleskopi Hubble, ku mund të vrojtosh mijëra e mijëra galaktika, secila përmban miliona yjësi, e secila me planetet e saj, universi thjesht është i pafundëm.
imazhe_nga_hapsira_ne_2014_20