Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Reagojnë rusët mbi bazën ajrore të NATO-s në Kuçovë: “’ Skema Shqipëria e Madhe, nxitet gjakderdhja”

Filed under: Politike |

Portali “Fort-Russ”, ka shprehur shqetësimin e madh që Moska zyrtare ka marrë pas vendimit të Aleancës së Atlantikut për të ndërtuar bazën ajrore në Shqipëri. “Baza e re e NATO-s në Shqipëri kërcënon shkallëzimin e skemës së ‘Shqipërisë së Madhe’”, shkruhet në këtë artikull. Përveç saj, aty është pasqyruar edhe lajmi që u dha nga Kryeministri Edi Rama, i cili e quajti atë një lajm shumë të mirë. “Lajm shumë i mirë! Këshilli i Atlantikut të Veriut ka miratuar vendimin për të ndërtuar bazën e parë ajrore në Ballkanin Perëndimor në Shqipëri”, shkroi Rama në profilin e tij në Facebook. Pjesa tjetër e deklaratës së tij thotë: “Me fondet e Aleancës së Atlantikut të Veriut dhe në partneritet me qeverinë e Republikës së Shqipërisë, NATO do të investojë mbi 50 milionë euro për fazën e parë të projektit për modernizimin e bazës ajrore të Kucovës. Përmes këtij projekti, i cili pritet të fillojë brenda vitit, Kucova do të shërbejë si bazë mbështetëse për NATO-n për furnizimin me ajër, mbështetje logjistike, mirëmbajtjen e ajrit, si dhe trajnimin për aleancën.

Kucova do të shërbejë gjithashtu si një bazë kombëtare për Forcën Ajrore Shqiptare dhe ky investim strategjik i NATO-s në Shqipëri do të sjellë një standard të ri për forcat tona të armatosura. Pa dyshim, një investim i këtyre dimensioneve krijon mundësi të reja për zhvillimin ekonomik dhe shoqëror të të gjithë rajonit, ku është planifikuar ndërtimi i kësaj baze të re ajrore për ekonominë. Paralelisht, janë duke u zhvilluar diskutime të drejtpërdrejta me partnerin tonë strategjik, SHBA, për modernizimin e kapaciteteve ajrore shqiptare. Pritet që vendimet e përbashkëta të këtyre diskutimeve së shpejti do të shkojnë për t’u miratuar në Kongresin Amerikan. ” Kryeministri shqiptar theksoi se zbatimi i projektit duhet të fillojë më vonë këtë vit. Baza ajrore do t’i shërbejë forcave ajrore shqiptare, do të sigurojë mbështetje logjistike, ushtrime stërvitore dhe do të mbështesë operacionet e furnizimit të NATO-s. Shqipëria u bashkua me Partneritetin për Paqe të NATO-s në vitin 1994 dhe iu bashkua aleancës në vitin 2009. “Zgjerimi i infrastrukturës së NATO-s në Shqipëri nuk është befasi dhe është pjesë e fushatës më të madhe të SHBA-NATO për të promovuar një “Shqipëri të Madhe”, që përfshin nxitjen e konflikteve etno-fetare në shtetet ballkanike me popullsi shqiptare”- thuhet ne artikull. Sipas shkrimit, “Analistët e FRN kanë parashikuar vazhdimisht se Ballkani mund të jetë beteja e ardhshme gjeopolitike në fushatat e destabilizimit të Atlantikut nëpërmjet skemës së “Shqipërisë së Madhe”. Në këtë kontekst, krijimi i një baze të NATO-s në Shqipëri padyshim që përfaqëson fillimin e operacioneve të reja të destabilizimit dhe përshkallëzimit të konflikteve në rajon. 50 milionë euro të parashikuara për projektin e bazës ajrore ka të ngjarë të gjejnë rrugën e tyre për të nxitur gjakderdhjen e re në formën e separatizmit radikal shqiptar në shtetet fqinjë, është një mundësi që FRN të vazhdojë të monitorojë në kontekstin e NATO- Skema e “Shqipërisë së Madhe” për Ballkanin.