Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Servia (jo Serbia) quhej në të shkuarën, vendi i servantëve (shërbysve)

Filed under: Historia e Shqiperise |

20141026-hartaNë kohët e vjetra quhej Servia, jo Serbia (shikoni më poshtë një hartë të 1800-s), dhe kjo sepse serbët e atëhershëm njiheshin gjerësisht si popull i përulur, shërbyes të popujve të Ballkanit, kryesisht të shqiptarëve autoktonë që u kishin ofruar vend (territor) të mbijetonin. Por ndodhi çfarë thuhet për mos-mirënjohjen, “u dhamë dorën na morrën krahun”…

Pozicioni gjeografik i Servisë (Serbisë) flet qartë për të qenurit e tyre “qytetarë të dorës së dytë” në rajon. Një vend i pa-lagur nga detrat, thellë në brendësi të Ballkanit, ngjante figurativisht me dhomën e errët të shërbyesve të një kështjelle, siç Ballkani ishte në kohët e vjetra.

“Serbët kanë lindur jo për të qeverisur por për t’u bindur.” – i shkruante Kaiser Wilhelm II (mbreti i Prusisë dhe Perandori fundit i Gjermanisë) Ministrit të Jashtëm të Austro-Hungarisë, në tetor të vitit 1913, pasi Servia (Serbia) pushtoi me ndihmën e Rusisë territoret shqiptare. “Lufta midis Lindjes dhe Perëndimit në të ardhmen është e paevitueshme…” – vijonte ai në letrën e tij. Dhe fiks kjo ndodhi.

Por ja vjen një ditë që vendit të servantëve i serviloset Edvin K. Rama. Çfarë poshtërimi për shqiptarët dhe gjakun e derdhur… E ardhmja është e shqiptarëve, gjërat do marrin formën e mëparshme, edhe bufi e kupton këtë, vetëm Edviçi se shikon.

Më poshtë një hartë e Ballkanit (1885) nga arkiva britanike ku evidentohet qartë emri Servi (jo Serbi).