Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Nëntë muzat e Mnemosines

Filed under: Historia e Shqiperise |

10176253_699832330086110_8408011018970081738_nNëntë muzat e Mnemosines: Të nëntë muzat sipas mitologjisë “greke” ishin: Calliope (E epikës) Clio (Histori), Erato (Dashuri), Euterpe (Muzikë), Melpomene (Tragei) Polyhymnia (Himnet),Terpsichore (Vallëzimet), Thalia (Komedi) Urania (Astronomi). Por si lindën këto?Gruaja e Jupiterit ishte Mnemozina, e cila i lindi të nëntë muzat, të cekura më lart.Si lindi fjala Mnemozinë? Këtë e shpjegon pellazgjishtja e dikurshme ose shqipja e sotme: Mne – Ment, Mendje, inteligjencë dhe msoi, me m sue , nga rrënja me msu. Msonje e paraqet atë që të mëson diçka, dhe ment – menja, të menduarit. Pra Mnemosina ishte perëndesha e të mësuarit, nga e cila lindën të nëntë muzat, në greqisht muzë qe rrjedhë nga shqipja msois -mësuese, arsimtare. Lumë ne, për gjuhën tonë të perëndive!