Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Gjuha shqipe , Etimologji .

Filed under: Gjuha Shqipe,Toskerishtja |

akropol1
Mili Butka , Korce .
Akropoli në Athinë sipas wikipedias do të thotë qytet në “Anë” pra; “Akro+polis” (Anë + Qytet)
Ndërkohë në foto “KRYE/qyteti” Hitit i cili ndodhet po ashtu në “Krye” të kurorës së malit quhet; “Akropolo”E sigurisht, gjithë qytetet e lashta ndërtuar në maj malesh kudo në botë quhen po kështu; “Akropoli” që do të thotë: “Koka, Kreu, Krey i Qytetit” “A Krye Poli = Akropoli” dhe duke llogaritur se çdo qytet i madh ishte njëkohësisht edhe shtet, atëhere “Akropolo” mer kuptim të dyfishtë që do të thotë; “Kreu i Qytetit” por edhe KRYE/qytet.Hititet ishin “Atat – Etrit tanë_ mendoj se emërtimi; Etit, H’itit (a = i +h) buron nga fjala “AT = Zot”, pra Hitit do të thotë “zotër” një lidhje të ngushtë shoh këtu edhe midis fjalëve; Hitit dhe Etrusk – zotërit e Detit, (Detarë). (Etr/u-sk<>skurë-t = njerëz të detit në gjuhën e vjetër “suan”) (Dyo/skurët)

Hattusa, Hittite Empire, rreth 1300 pes. Në përputhje me moralin militant të bijve të “Hethit”, kryeqyteti i tyre ishte i fortifikuar madhërishëm. Vendosur tashmë në “terren të favorshëm”, ai ishte i rrethuar me mure të dyfishta parandjerë muret trefishtë e Konstandinopojës. Në “kurriz” në pjesën e sipërme është “Akropolis”, e cila ishte e qarkut mbretëror të qytetit i cili përmbante pallatin. Qyteti u shkatërrua në 1200 pes, gjatë së madhes Bronze Age Collapse.