Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home » Archives by category » Kultura » Folklori
Maqedoni, themelohet ansambli i parë shqiptar i këngëve dhe valleve

Maqedoni, themelohet ansambli i parë shqiptar i këngëve dhe valleve

Për herë të parë në Maqedoni do të themelohet Ansambli i parë shqiptar i këngëve dhe valleve shqipe, deklaroi zëvendëskryeministri për zbatimin e marrëveshjes së Ohrit, Hazbi Lika. “Për herë të parë në këtë proces kemi marrëveshje për themelimin e ansamblit shqiptar të këngëve dhe valleve shqipe për të cilin janë parashikuar mjete financiare për […]

Kelmendi, perla e Malësisë së Madhe

Nëse kërkoni të largoheni nga jeta e përditshme e qytetit për të kaluar disa ditë të paharrueshme mes natyrës së virgjër malore, ku njeriu veç i ka shtuar mrekullisë së natyrës mrekullitë e duarve të tij, nëse dëshironi të njihni kultura e tradita të paprekura si natyra, nëse doni të shijoni gatime karakteristike me produkte […]

Continue reading …
Arif Mati: Iliada dhe Odisea, poema pellazge! Ja pse ka dështuar historia, arkeologjia dhe antropologjia në çështjen shqiptare

Qëndrimi pellazg dhe degëzimi i tij shqiptarë nuk ka qenë vlerësuar sa duhet apo ka qenë krejt të fshehur në të gjitha studimet parahalene, qofshin historike, arkeologjike, antropologjike apo gjuhësore. Shkruan: DR. Arif Mati Pse kam derdhur aq shumë djersë, shpenzuar kaq shumë para dhe kaluar kaq shumë vite për të kryer studime dhe hulumtime […]

Continue reading …
Qytetërimi në Sardenjë ka origjinë shqiptare

Fahri Xharra A është Sardenja pjesë e Italisë? Po, por i ka vetitë e posaçme të saja;natyra, kultura, tradita, gjuha. Sardenja, nga shumë njerëz konsiderohet “më pak italiane” për dallim nga anët tjera të Italisë: izolimi gjeografik në të vërtetë e ka bërë të mundur zhvillimin indigjen të bimëve, shtazëve por, por edhe më shumë […]

Continue reading …
Vallet popullore

Jane pjese e kultures artistike popullore, qe perfshin kercimet tradicionale ne raste festash e argetimesh popullore. Ndahen ne dy gjini: lirike dhe epike. Vallet lirike zene vend te madh ne folklorin koreografik. Luhen kryesisht nga grate, me pak nga burrat ose gra e burra bashke. Llojet e tyre jane vallet rituale (“Lule manushaqe”, Kolonje etj); […]

Continue reading …