Home » Archives by category » Historia » Historia e Shqiperise
“Gjurmë Shqiptare”: Historia e vërtetë e Çerçiz Topullit

“Gjurmë Shqiptare”: Historia e vërtetë e Çerçiz Topullit

Cila është historia e vërtetë e Çerçiz Topullit? Përballjet, rrethimet, atentatet e pjesë të tjera të pa treguara të jetës së kapedanit vijnë përmes dokumentarit të gazetarit Marin Mema. Cila është jeta e Çerçiz Topullit , vështirësitë, përballjet, betejat, rrethimet, shkrimet e gjithçka tjetër që nuk është treguar kurrë e plotë? Dokumentari sjell të vërtetat […]

Video/Gjurmë Shqiptare: Prijësi i Kuvendit të Dheut

Ai ka qenë një prijës që theu trupat osmane e më pas ato serbe, e megjithatë historia e tij ka mbetur gjithmonë e mjegullt. Nuk dihet se përse gjithmonë për të është folur jo thjesht pak, por edhe është anashkaluar, apo fshirë nga momente të caktuara historike. Ai ishte një djalë që lindi në qeli, […]

Continue reading …
Kur festohej 1-vjetori i Pavarësisë…

Nga Qerim Vrioni. Shqipëria në vitin 1913 Kjo fotografi i takon datës 28 Nëntor 1913, pra Njëvjetorit të Shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë. Ajo paraqet mitingun festiv para ndërtesës së Qeverisë së parë shqiptare, autor i saj është fotografi Petro Dhimitri. Po si ishte gjendja politike dhe shoqërore në atë kohë, në Vlorë dhe në […]

Continue reading …
Vlora e viteve ‘20-30, kur largoi ushtrinë italiane nga Shqiperia

Epopeja e Luftёs sё Vlorёs nё vitin 1920 ёshtё njё nga faqet mё tё lavdishme tё historisё tonё kombёtare. Mё 29 maj 1920 u mbajt kuvendi nё Barçalla, njё shpat mali pranё Dukatit ku pjesemarrёsit aprovuan propozimin pёr tё filluar sa mё parё kryengritjen çlirimtare kundёr pushtuesit Italian. Mё 26 prill 1915 midis qeverive tё […]

Continue reading …
Ja si do ishte sheshi “Skënderbej”

Sheshi “Skënderbej” u projektua nga arkitekti italian Florestano De Fausto. Projekti i tij parashikonte ndërtimin e 10 godinave qeveritare në qendër të kryeqytetit. Arritën të ndërtoheshin 7 godina (6 të ministrive dhe bashkia). Pa llogaritur godinën e bankës, ngelën pa u ndërtuar godinat që do ishin seli të Drejtorisë së Përgjithshme të Postë-Telegrafëve, Komandës së […]

Continue reading …
Arbëreshët kërkojnë ndihmë nga Tirana: Të njihemi në UNESCO

Në ruajtjen e identitetit kulturor të arbëreshëve ka aq elementë përbërës, sa e vështirë të gjesh një të dytë tjetër. Gjithmonë arbëreshët kanë pasur dy atdhe dhe në këto kohë, ata kanë kthyer sytë nga Shqipëria për mbështetje për njohjen e komunitetit arbëresh nga UNESCO. “Kërkojmë mbështetje si komunitet arbëresh, si një komunitet që i […]

Continue reading …
Kur Shqipëria e viteve ‘30-‘40 kishte më të zhvilluar transportin ajror se atë rrugor

Fillesat e aviacionit në Shqipëri janë të lidhura me organizimin ushtarak të vendit. Në ligjin e vitin 1920 për organizimin e forcave të armatosura përcaktohej se ushtria shqiptare ndahej në fuqi tokësore, detare dhe ajrore. Edhe pse fluturimet ajrore u përcaktuan me ligj si pjesë e forcave të armatosura, nuk mungojnë iniciativat për organizimin e […]

Continue reading …
A kanë të njëjtën origjinë korsikanët dhe shqiptarët ?

Në librin e Charles de Susini “La Corse et les Corses, Opinions et Documents“, botuar në Paris në vitin 1906, gjejmë në faqen e 353 të tij, një shkrim të shkurtër, por mjaft interesant, me titullin “Corses et Albanais“, i cili krahason korsikanët dhe shqiptarët. Në fakt, ky shkrim është realizuar disa vite më parë, […]

Continue reading …
Sot, 104 vjetori i Pavarësisë së Elbasanit. Emrat e 35 burrave që firmosën aktin

Sot është 25 nëntori, 104 vjetori i pavarësisë së Elbasanit. Këta janë emrat e 35 burrave qe firmosen Aktin e Pavaresise së këtij qyteti: Haxhi Hafiz Sulejman Kungulli(myfti) Papa Dhimiter Dimitruka(zv/mitropolit) Aqif Pashe Bicakciu(prefekt, zgjedhur me 28 nentor) Shefqet Bej Verlaci Hasan Bej Bicakciu Abdullah Bej Tirana Fuat Bej Kahreman beu Servet Bej Zylfi Ismail […]

Continue reading …
Londër 1923/ Kur “The Times” shkruante për Çamërinë

“Kërkojmë që mizoritë greke ndaj shqiptarëve të Çamërisë të marrin fund, të rivendosen në shtëpitë e tyre dhe të kompesohen plotësisht për humbjet e tyre” Një artikull shumë i rëndësishëm në faqen e parë të gazetës “The Times” në vitin 1923, i kushtohet genocidit grek ndaj çamëve. Është koha, kur grekët po kryenin spastrimin e […]

Continue reading …
Kur Tetova dhe Gostivari ishin pjesë e Shqipërisë (Dokumentar)
Continue reading …
Beteja e panjohur e Çerçiz Topullit .

Nga Marin Mema Vetëm disa muaj pas vrasjes së Halil Musa Beut, bimbashit turk të Gjirokastrës dhe betejës së Mashkullores, çeta e Çerçiz Topullit u përfshi në një tjetër betejë, e cila është trajtuar pak nga historiografia shqiptare. Në qershor – korrik 1908, trupa e drejtuar nga Çerçizi udhëtoi në zona të ndryshme nga Gjirokastra, […]

Continue reading …
Harta shekullore franceze e “Shqipërisë etnike”, tregon trojet e banuara nga shqiptarët

Kjo është një hartë e vjetër franceze e dy shekujve më parë që dëshmon trojet shqiptare që banoheshin nga shqiptarët. Duke e krahasuar me hartën e sotme, për fat të keq shohim se shqiptarëve iu është rrëmbyer pjesa më e madhe e territoreve duke u copëzuar mes fqinjve. Studiusi Artan Shkreli sjell këtë hartë e […]

Continue reading …
“Shqipëria etnike do të krijohet brenda shtatë vjetësh”

Teoricienë shqiptarë pohojnë se projekti i tyre për Shqipërinë Etnike mund të realizohet pas më pak se shtatë vjetëve të ardhshme. Bazuar në analizat e veta ata kanë thënë se Evropa e dobësuar nuk do të ketë as forcë dhe fuqi ushtarake që t’iu dalë ndesh kërkesave shqiptare dhe ne vetëm duhet të jemi të […]

Continue reading …
VIDEO/ “Gjurmë shqiptare”, Gjenerali shqiptar që mposhti Europën

Kush ishte Merkur Bua që lindi në Peloponez, luftëtari mercenar shqiptar që së bashku me ushtrinë e tij tërësisht shqiptare në fund shekullin e XV dhe në fillimin e atij të XVI mposhti disa ndër ushtritë më të mëdha europiane të kohës. Si u thyen francezët, gjermanët, zviceranët, spanjollët, venecianet etj., ballë trupave të Buas. […]

Continue reading …
Page 1 of 512345