Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home » Archives by category » Gjuha Shqipe » Toskerishtja
Epiri me gjakë shqiptar e gjuhë shqipe, shek XVII I. Lavrenberg

Epiri me gjakë shqiptar e gjuhë shqipe, shek XVII I. Lavrenberg

“Leandri dhe Eritrea na mësojnë se Epiri sot quhet Shqipëri. Banorët e tij, sipas Leonklavit quhen shqiptarë, ndërsa turqit i quajnë arnautllarë. Epirotët ndahen në fise të ndryshme, por që të gjithë ndryshojnë prej grekëve, si nga gjaku ashtu edhe nga gjuha”. I. Lavrenberg, kartografi i njohur i shekullit XVII

Gjuha shqipe , Etimologji .

Mili Butka , Korce . Akropoli në Athinë sipas wikipedias do të thotë qytet në “Anë” pra; “Akro+polis” (Anë + Qytet) Ndërkohë në foto “KRYE/qyteti” Hitit i cili ndodhet po ashtu në “Krye” të kurorës së malit quhet; “Akropolo”E sigurisht, gjithë qytetet e lashta ndërtuar në maj malesh kudo në botë quhen po kështu; “Akropoli” […]

Continue reading …
Shkollat shqipe në Çamëri .

Çamëria gjatë gjithë historisë, deri në Traktatin e Londrës (1913) ka qenë pjesë përbërëse natyrore e hapësirës shqiptare, prandaj të gjitha proceset historike,shoqërore dhe kulturore kanë patur po atë ecuri dhe po ato karakteristika dalluese, që kanë patur edhe në trevat e tjera shqiptare. Kështu, edhe zanafilla dhe përhapja e shkrim-këndimit dhe e shkollës shqipe […]

Continue reading …
Zbulohet në Ukrainë alfabeti 400-vjeçar i Elbasanit

TIRANE- Arkeologët kanë gjetur artefaktet me mbishkrime në alfabetin e Elbasanit të shekullit të 17-të në fshatin Margaritovo të Ukrainës. Nuk është vetëm ky lajmi ekskluziv që ka sjellë në Seminarin e 34-të Ndërkombëtar të Prishtinës për Gjuhën Letërsinë dhe Kulturën Shqipe studiuesi ukrainas Aleksandër Novik, por edhe fakti se në ish Perandorinë Ruse është […]

Continue reading …
Fjala pellazge-ilire-shqipe da>de>dhé (tokë) në funksione onomastike

Nga: PROF. dr. REXHEP DOÇI, onomasticient Simpoziumin e III-të Ndërkombëtar me temën bosht “10 mijë vjet histori: Pellazg > Shqiptar”, që u mbajt më 14-15. XI. 2014 në Tiranë, e ka përgatitur Shoqata “Qendra e Studimeve Pellazgjike”, sidomos kryetari i kësaj shoqate prof. dr. Luftulla Peza dhe nënkryetari i kësaj shoqate, autori i këtyre rreshtave…Në […]

Continue reading …
Dialekti toske

Toskë ose toskërisht është njëri nga dy dialektet e gjuhës shqipe, që flitet në jug të Shqipërisë, në një pjesë të vogël të Maqedonisë, në Greqi dhe në Italinë jugore nga arbëreshët. Kufiri në mes të gegërishtes dhe toskërishtes është Lumi Shkumbin që përshkon Shqipërinë e Mesme nga lindja në perëndim. Toskërishtja në vetvete ka […]

Continue reading …