Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home » Archives by category » Gjuha Shqipe » Gegerishtja
Kështu flitej gjuha shqipe në kohën e Skënderbeut

Kështu flitej gjuha shqipe në kohën e Skënderbeut

Arnold von Harff, një kalorës, udhëtar dhe shkrimtar gjerman, u lind rreth vitit 1471 në një familje fisnikësh në Rhinelandin e poshtëm (Harffi mbi Erft, një fshat në veriperëndim të Këlnit). Në vjeshtën e vitit 1496, ai u nis në një udhëtim, me sa duket pelegrinazh drejt Tokës së Shenjtë, udhëtim i cili e çoi […]

Rozhajë: Atje ku gjuha shqipe dhe shqiptarët po zhduken

Këshilli Kombëtar i Shqiptarëve në Mal të Zi shënoi edhe sivjet 7 Marsin – Ditën e Mësuesit, këtë datë të rëndësishme për arsimin shqip. Me synimin për të qenë të pranishëm në çdo trevë ku jetojnë shqiptarët në Mal të Zi dhe në çdo shkollë ku mësimi zhvillohet në gjuhën shqipe, Komisioni për Arsim dhe […]

Continue reading …
Dëshmitë e lashta të shkronjave shqipe që u pranuan në Kongresin e Manastirit

Historia e Kongresit të Alfabetit në Manastir. Cilat ishin përpjekjet e para për hartimin e një alfabeti dhe si u bë pakti për gjuhën shqipe. Gjuha shqipe është e hershme, por fatkeqësia qëndron në faktin se ajo u shkrua shumë vonë. Kombi me dëshirën më të madhe për të shkruar gjuhën e tij është penguar […]

Continue reading …
Zvicër: Shqipja, gjuha e dytë në Kantonin e Lucernit

Lucern,19 dhjetor 2014 – Pas gjermanisht folësve janë shqipfolësit të dytët në listën e përdoruesve të gjuhëve në Kantonin e Lucernit. Sigurisht, dallimi në numër mes zviceranëve gjermanishtfolës dhe shqiptarëve në këtë kanton është shumë i madh. Bëhet fjalë për 288.700 persona që flasin gjermanisht dhe për 11.200 sish që flasin shqip. Por, kjo statistikë […]

Continue reading …
Dialekti geg

Dialekti gegë ose gegërishtja (Geg. gegnisht) është njëri nga dy dialektet e gjuhës shqipe, që flitet nga shqiptarët gegë në veri të Shqipërisë, në Kosovë, në Maqedoni, në Turqi si dhe në Serbi dhe Mal të Zi. Gegërishtja në vetvete ka 2 nëndialekte. Dy nendialektet e gegerishtes gjeografikisht ndahen te lumi i Matit. Gegerishtja veriore […]

Continue reading …