Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home » Archives by category » Dossier
Letrat sekrete të Enver Hoxhës: Pyetjet që duhet t’i bëni Fiqret Shehut për vetëvrasjen e Mehmetit

Letrat sekrete të Enver Hoxhës: Pyetjet që duhet t’i bëni Fiqret Shehut për vetëvrasjen e Mehmetit

Publikohen letrat sekrete të Enver Hoxhës të shkruara me dorën e tij në një bllok shënimesh në vitin 1982, në lidhje me pyetjet që hetuesit e Grupit Sepcial të Hetuesisë duhet t’i bënin Fiqret Shehut E cila së bashku me dy djemtë e saj, Skënderin dhe Bashkimin, mbahej e izoluar nën masa të rrepta sigurie […]

Dizenjoi flamurin e Revoltës së Spaçit, Mersin Vlashi vuajti 31 vite burg

Nga Kastriot Dervishi Mersin Vlashi (1938-2010) nga Lisi i Matit, i njohur si personi që dizenjoi flamurin kombëtar pa yll të kuq është ndër personat që kanë vuajtur dënime të gjata gjatë komunizmit. I nisi dënimet qysh në moshën 20 vjeçare. I etiketuar si armik i pushtetit, nuk do t’i ndaleshin vuajtjet e burgimet gjatë […]

Continue reading …
Djali i Ismail bej Vlorës, u dënua nga komunistët për… “armëmbajtje pa leje”

Shqiptarët festuan “Ditën e Flamurit”, një ngjarje që pa Ismail bej Vlorën nuk do të ishte bërë e mundur. Por, gjatë viteve, familja e tij jo gjithmonë ka marrë nderimet e duhura.Madje, djali i tij, Qamili, u dënua nga komunistët dhe vdiq në moshë të re për shkak të vuajteve nëpër burgje.Ai ishte një nga […]

Continue reading …
Ekonomisti i lartë nga Çamëria i shkolluar në Itali, vuajti 31 vjet e 4 muaj burgim komunist

Shkrimi i Idriz Hallunit gjatë mbrojtjes në dënimin e fundit të vitit 1975 Nga Kastriot Dervishi Në listën e çamëve që kanë vuajtur më shumë në regjimin internacionalist dhe antikombëtar të Enver Hoxhës, është ekonomisti i lartë Idriz Hallunit (1916-1990), nga Filati. U dënua tre herë. U shkollua për t’u shërbyer vendit të vet, por […]

Continue reading …
Masakra komuniste kundër intelektualëve të Tiranës në nëntor 1944

Telegrami për Vojo Todoroviçin si dhe pjesë nga diskutimet në plenumin e dytë të Beratit, 23-27 nëntor 1944 Nga Kastriot Dervishi Gjatë ditëve që po luftonin për të kontrolluar kryeqytetin, në bazë të listave të vdekjes që kishte çdo komitet qarkor, komunistët vranë elementin e parë të përzgjedhur jokomunist. Ky operacion ishte edhe më i […]

Continue reading …
Sekretet e Bllokut/Si u vetëvra Djali i Mehmet Shehut me telin e korrentit

Gjithnjë mbeten gjëra pa thënë… Ndonjëherë sepse nuk është momenti, sepse nuk është pjekur koha, ndonjëherë sepse nuk do të lëndosh të tjerë.Vera Bekteshi i është rikthyer sërish autobiografisë së saj, duke i shtuar një portë të tretë. “Vila me tri porta”, kështu titullohet autobiografia e botuar nga UET Press.Janë histori, detaje, kujtime, që ia […]

Continue reading …
8 nëntor 1941, dy jugosllavët dhe 15 themeluesit e PKSH-së

“U themelua partia”. Fotomontazh ngjasues i pikturës së njohur Nga Kastriot Dervishi Një pikturë e një artisti ka skalitur në vite tablonë “U themelua partia”. Përveç fytyrave të E.Hoxhës (që del si udhëheqës), Qemal Stafës dhe Vasil Shantos, 12 të tjerët janë krejt anonimë. Sigurisht as themeluesit e vërtetë Miladin Popoviçi dhe Dushan Mugosha as […]

Continue reading …
BBC, edhe një tjetër artikull për bunkerët e Enver Hoxhës në Shqipëri

BBC vjen me një tjetër mbulim për Shqipërinë, për një temë që e ka trajtuar për të një njëqindtën herë: bunkerët e Enver Hoxhës në Shqipëri.Në kuadër të temave shabllon dhe të përsëritura për Shqipërinë, si virgjëreshat e përbetuara, gjakmarrja, besa, BBC kësaj here fokusohet edhe një herë te frika e udhëheqësit shqiptar, Enver Hoxha […]

Continue reading …
1959/Lotaria shtetërore në komunizëm, ndiqej modeli sovjetik, 60% të shumës e mbante shteti

Nga Kastriot Dervishi Deri në vitet ’60 në Shqipëri organizohej lotaria kombëtare me përfitime në sende dhe në të holla. Vendimet për hapjen e saj i merre Byroja Politike dhe më pas bëheshin akte zyrtare nga Këshilli i Ministrave. Me vendimin nr.151, datë 22.5.1959 Byroja Politike vendosi që norma e fitimit për shtetasit të ishte […]

Continue reading …
Persekutimi grek ndaj shqiptarëve, masakra mbi çamët dhe përbuzja e çamëve nga ndërkombëtarët dhe Shqipëria komuniste (Foto)

Kur nisi barbarizmi grek ndaj popullsisë çame? Si konsiderohej popullsia çame prej politikës greke? Cili ishte reagimi i Fuqive të Mëdha, kur Greqia përzuri nga trojet shqiptare mbi 80 mijë shqiptarë, ku një pjesë i dërgoi në Turqi, të tjerë i shpërndau nëpër ishujt e vdekjes, duke u mohuar së bashku me emrin shqiptar, të […]

Continue reading …
“Statistikat e Epirit” Shqipja gjuhe e pare me pas vinte Greqishtja .

Të dhënat paraqiten në atë që Sami Frashëri e ka quajtur “Statistikat e Epirit”, botuar tek “Përpjekja e Jonë” vol IV, nr 5-6.Sipas shkrimit në fjalë të Samiut, në Epir kanë jetuar gjithsej 632.983 persona, nga të cilët 479.238 persona kanë qenë shqiptarë, e ndërsa greqisht kanë folur 120.489 persona.Në regjistrimin e popullsisë, në fakt […]

Continue reading …
Bixhozi si vepër penale në komunizëm

Nga Kastriot Dervishi Nisur nga votimi i sotëm i Kuvendit për mbylljen e lojërave të fatit, po referoj bazën ligjore dhe disa fakte historike, se si edhe në diktaturën më të egër të Europës, nuk mundi të zhdukej vesi i bixhozit. Shumë vite pas luftës, lotaria ishte monopol shtetëror, ndërsa bixhozi përbënte vepër penale. Pas […]

Continue reading …
1949/ Hekurudha Durrës-Tiranë, nga fotoja e përurimit hiqen disa koka

Një regjim i ngritur vetëm me mashtrim e propagandë, e shihte historinë vetëm si formë agjitacioni ndaj “njeriut të ri” (qenie njerëzore e verbër e bindur ndaj çdo gjëje, e cila besonte lehtësisht çdo gënjeshtër që i sillte Partia e Punës). Më 23.2.1949 u organizua ceremonia e hekurudhës Durrës-Tiranë. Në ceremoninë e përurimit kanë marrë […]

Continue reading …
45 hotelet e famshme të turizmit në Shqipërinë e vitit 1940

Industria e turizmit në Shqipëri i ka fillesat në vitet ’20. Sidomos gjatë periudhës së monarkisë, turizmit iu kushtua shumë vëmendje. Në këtë periudhë u ngrit një klub turizmi, u lidhën marrëveshje me agjenci turizmi si dhe u bënë botime e broshura në gjuhë të huaja. Po ashtu, u miratuan shumë udhëzime zyrtare që detajonin […]

Continue reading …
1990/Sigurimi dhe sekretarët e parë në verifikimin e agjitacionit e propagandës

Nga Kastriot Dervishi Pas modifikimit të nenit 55 rreth agjitacionin e propagandës nga Kodi Penal, në vitin 1990 organet e punëve të brendshme, me porosi të Partisë së Punës, dhanë dy udhëzime rreth trajtimit të agjitacionit e propagandës në muajt korrik e nëntor të atij viti. Agjitacioni e shpifja trajtohej njëlloj. Spikat fakti se në […]

Continue reading …
Page 1 of 14123Next ›Last »